Hyvää alkanutta pääsiäisviikkoa! Juhlapyhät ovat ihania, mutta yleensä ne tuovat tullessaan älyttömän määrän sokeria pursuavia tarjottavia. Haluaisitko juhlahumusta huolimatta pysyä erossa valkoisesta prosessoidusta sokerista? Tai tehdä vaikka osan herkuista terveellisemmin? Siinä tapauksessa  nappaa alla olevat reseptit talteen ja valmista pyhien jälkkärit mausta ja makeudesta tinkimättä, sinulle hyvää tekevillä raaka-aineilla. Nämä muuten toimivat oikein hyvin myös aamupalalla. Resepteissä monille tutut chia-vanukas ja  raakasuklaamousse raikastetaan pääsiäiseen sitrushedelmillä. Makeutuksessa ei käytetä lainkaan valkoista prosessoitua sokeria, ja herkut ovat myös täysin gluteenittomia ja maidottomia. Sopivat siis monenlaiseen ruokavalioon.

Pääsiäisen terveelliset jälkkärit sisältävät runsaasti tärkeitä ravintoaineita, jotka hellivät ja ravitsevat kehoasi. Jälkkäreiden raaka-aineista niin chia-siemenet, avokado kuin raakakaakaokin ovat todellisia terveyspommeja. Saat niistä mm. runsaasti kuitua, sekä paljon eri vitamiineja ja mineraaleja.

Samettinen avokado pitää sisällään hyviä, pehmeitä rasvoja. Runsas kalium-pitoisuus tekee hyvää niin sydämen, lihasten kuin hermostonkin toiminnalle. Lisäksi avokado sisältää mm. C-, E- ja K-vitamiinia.

Chia-siemenet ovat niin ikään erinomainen rasvan lähde. Välttämättömien Omega-3-rasvahappojen määrä on huikea. Kaksi lusikallista chiaa sisältää niitä enemmän kuin kokonainen lohifilee. Saat chia-siemenistä lisäksi hyvin proteiinia, kalsiumia, magnesiumia ja antioksidantteja.

Yllättävää kyllä, mutta kaakao on aivan omaa luokkaansa, mitä tulee terveyshyötyihin. Ja nimenomaan raakakaakao, joka valmistusprosessin kaikissa vaiheissa pidetään alle 45 asteessa. Se sisältää useita eri mineraaleja, mutta mainittakoon, että raakakaakaossa on kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia mm. magnesiumia. Lisäksi se on melkoinen antioksidanttipommi; raakakaakaon painosta jopa 10% on antioksidantteja. Se on enemmän kuin mustikoissa, joiden antioksidanttipitoisuus on myös suuri. Nyt voit siis nauttia suklaista herkkua enemmän kuin hyvällä omallatunnolla.

Loistavien terveyshyötyjen lisäksi nämä reseptit ovat ihanan kermaisen täyteläisiä ja makeita, herkkuhimo tulee varmasti tyydytettyä! Sitten vain reseptien kimppuun, niin pääset nopeammin testailemaan ja maistelemaan..

Appelsiini-raakasuklaamousse

Suklaa kuuluu ehdottomasti pääsiäiseen, niin siis tämä moussekin. Käytäthän sitten nimenomaan raakakaakaojauhetta. Näin saat kaikki kaakaon hyödyt itsellesi, toisin kuin ”tavallisesta” kaakaojauheesta. Pääsiäisen raakasuklaamousse on maustettu raikkaalla appelsiinilla. Suklaa ja appelsiini yhdessä ovat vain jotain niin hyvää.

 

 

 

Ohje

2 keskikokoista tai isoa avokadoa
1 dl jääkaappikymää kookosmaitoa (valkoinen kova osa)
4 rkl raakakaakaojauhetta
3-4 rkl vaahterasiirappia (tai muuta makeutusta esim. hunajaa, agavesiirappia..)
1/2-1 appelsiinin mehu
2 tl appelsiinin kuoriraastetta
pikku ripsaus suolaa

Soseuta kaikki moussen raaka-aineet yhteen tasaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Säädä appelsiinin mehun ja makeutukseen määrä oman makusi mukaan. Anna moussen maustua jääkaapissa n. puoli tuntia ennen tarjoamista. Koristele halutessasi appelsiinin kuoriraastella, pähkinämurulla tai syötävillä kukilla.

Huom! Avokado alkaa hapettua melko nopeasti ja sen maku muuttuu. Älä siis unohda moussea jääkaappiin liian pitkäksi aikaa.

Sitruunainen chia vanukas

Sitruunaisen chia-vanukkaan alkuperäisestä reseptistä (löytyy täältä) kunnia ihanalle Karita Tykälle. Omaan versiooni olen lisännyt sitruunan ja makeutuksen määrää. Sinun kannattaa lisäillä sitruunaa ja haluamaasi makeutusta pikkuhiljaa, niin saat juuri omaan makuusi sopivan vanukkaan.

Chia-vanukas kannattaa tehdä ehdottomasti edellisenä päivänä, tai ainakin useaa tuntia ennen nauttimista. Vanukkaan ”tekeytyminen” ja makujen syveneminen parhaimmilleen ottaa oman aikansa. Mutta niinhän sitä sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa..

 

Ohje

1 tlk (400ml) kookosmaitoa
4 rkl chia siemeniä
2 tl sitruunan kuoriraastetta
4 rkl sitruunan mehua
2 rkl vaahterasiirappia (vaihtoehtoisesti esim. hunajaa, agavesiirappia..)

Sekoita kaikki vanukkaan raaka-aineet yhteen ja laita seos jääkaappiin tekeytymään. Chia-siemenet turpoavat ja geeliytyvät nopeasti, mutta malta odottaa ainakin muutama tunti ennenkuin nautit  vanukkaan.

Lisukkeeksi valitse mieleisiäsi hedelmiä ja/tai marjoja, joiden kanssa herkuttelet tätä. Ainakin mansikka, vadelma ja kuvassa oleva mango sopivat sitruunaisen vanukkaan kanssa hyvin yhteen.

Aurinkoa päivääsi!

❤️Vuokko

Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*