Tekisikö mieli jotain makeaa, mutta samalla pyrit välttämään ”höttöhiilareita”? Pyöräytä tämä helppo piirakka, ja herkuttele hyvällä omallatunnolla!

Sen jälkeen kun heitin hyvästit vehnäjauhoille ja gluteenille ylipäätään, olen kokeillut lukemattomia leivonnaisreseptejä. Välillä on lyöty päätä mojovasti seinään, mutta toisaalta melkoisia Wau-fiiliksiäkin on tullut koettua. Ja kaikkea siltä väliltä. Tämä piirakka lukeutuu ehdottomasti Wau-kategoriaan! Alkuperäinen resepti on ihanasta Pilkettä-blogista. Tai oikeastaan tässä on sovellettu kahta eri piirakkareseptiä kyseisestä blogista, löydät ne tästä ja tästä.

Aika paljon leivonnassa olen käyttänyt kauraa. Siitä saa oikein ihania herkkuja, mutta halusin jotain vaihtelua leipomuksiini.

Tämän piirakan pohjaan tulee kookosjauhoa. Sen lisäksi että se sopii pohjaan makunsa puolesta hyvin, niin se on erittäin hyvä kuidun lähde. Kookosjauhossa on ravintokuitua liki 40g 100 grammassa! Proteiiniakin löytyy noin 20g. Ravintoarvojensa osalta tämä päihittää siis mennen tullen gluteenittomat jauhoseokset, joissa esimerkiksi kuidun määrä jäädä reippaasti alle kymmenen gramman. Kookosjauho sisältää myös vain vähän hiilihydraatteja, joten vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville se sopii oikein hyvin.

Lisäksi pohjaan tulee mantelijauhoa, josta voisi pitää samankaltaisen mainospuheen kookosjauhon kanssa. Tokikaan kuidun määrässä se ei kookosjauholle pärjää. Mantelijauhosta saat kuitenkin myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia ja fosforia.

Makeutuksessa käytin koivusokeria eli ksylitolia, siispä hampaatkin kiittää. Huom. jos nyt innostut tästä makeutustavasta yhtä paljon kuin minä, niin muista kohtuus. Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Tarkoittanee että laitat sitä vähän sinne sun tänne päivän mittaan. 1/2dl piirakkapohjassa on ihan ok.

Vielä kun piirakan täyttää marjoilla, niin ravintosisältö sen kun paranee. Ja vaikka ravintoarvot eivät juuri sinua niin paljon kiinnostaisikaan, niin suosittelen kokeilemaan tätä silti. On se sen verran hyvää! Tämä piirakka maistuu erityisen hyvin myös miehelleni, joka on (ainakin vielä..) enemmän vehnäisten leipomusten perään.

Mutta sitten itse resepti:

Pohja
75g huoneenlämpöistä voita (voit käyttää myös sulaa kookosöljyä)
Reilu 1dl kookosjauhoja
1/2 dl mantelijauhoa
1tl psylliumia
1/2dl koivusokeria (tai muuta haluamaasi  makeutusta esim. kookossokeria)
1 kananmuna
1/2tl leivinjauhetta
Hyppysellinen kardemummaa (jauhettua)
Hyppysellinen suolaa

Täyte
300-400g haluamiasi marjoja (itse laitoin tähän kuvassa olevaan mustikoita ja punaherukoita)
1prk kermaviiliä
3 kananmunaa
n. 1/2dl vaahterasiirappia
1/2tl vaniljajauhetta

Valmista ensin pohja. Nypi käsin pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuuan (halkaisija 24cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 175asteisessa uunissa n. 7minuuttia.

Kun pohja on uunissa, valmista täyte. Vispaa kermaviili, kananmunat, makeutus ja vaniljajauhe hyvin keskenään. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutusta.

Levitä marjat esipaistetulle pohjalle. Kaada sitten kermaviiliseos tasaisesti marjojen päälle. Laita piirakka takaisin uuniin ja kypsennä 175 asteessa n. 30 minuuttia. Tarkista että seos on hyytynyt. Voit myös tarkistaa kypsyyden veitsen tai hammastikun avulla. Piirakka on valmis kun tikkuun/veitseen ei tartu mitään.

Ja sitten paras osuus! Nauti lämpimänä tai kylmänä. Itse pidän tästä eniten silloin, kun se on levännyt jääkaapissa yhden yön. Yö jääkaapissa tekee mielestäni erityisesti pohjalle hyvää.

❤️Vuokko

Olisi hienoa tavata Sinut myös somessa. Instagram: @itseahellien. Facebook: Itseä hellien.



2 Replies to “Terveellisempi marjapiirakka (gluteeniton)”

  1. Siiri / Pilkettä-blogi says: helmikuu 20, 2019 at 8:37 am

    Kiva kuulla että tykkäsit pohjasta! 🙂 Nämä erilaiset marjapiirakat ovat suosikkejani vuodesta toiseen – täytteessä vaihtelee milloin rahka, kookoskerma, kermaviili sun muut.

  2. Vuokko says: helmikuu 20, 2019 at 8:40 am

    Tämä pohja on jo ihan vakkari omassakin keittiössä, niin hyvää! Ihana kun sen löysin 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*