Innostutko sinäkin suolaisista piirakoista syksyn tullen? Ne on helppoja ja herkullisia tarjottavia vieraille, ja tottakai sellainen kannattaa leipoa ihan vain omaksikin iloksi. Perinteisesti suolaisen piirakan pohja tehdään vehnäjauhoista ja voista. Nyt olisi kuitenkin tarjolla vähän terveellisempi resepti, missä ei käytetä lainkaan voita tai höttöhiilareita.

Suolainen piirakka terveellisemmin ei sisällä lainkaan gluteenia. Pohja valmistuu kaurahiutaleista, tattarijauhoista sekä porkkanasta. Voin sijaan rasvana käytetään oliiviöljyä. Sitä me suomalaiset saataisiin kyllä opetella käyttämään huomattavasti enemmän. Leivonnassa kannattaa valita miedon makuinen öljy. Itse käytän Borgesin extra mild oliiviöljyä.

Tähän piirakkaan en valmistanut täytettä kermasta, vaan munamaidosta. Se toimii ihan yhtä hyvin kuin kermaseoskin. Eikä suolainen piirakka itseasiassa kaipaa välttämättä sitä juustoraastettakaan lainkaan. Meidän perheessä piirakka maistuu oikein hyvin ilman juustokuorrutustakin.

Suolaiset piirakat on siitä kivoja, että voit valita täytteet ihan sen mukaan mitä mielesi tekee (tai mitä kaapista löytyy). Tein tällä kertaa parsakaali-fetapiirakan, jonka ohje on alla. Yksi suosikeistani on myös kinkku-herkkusieni-purjo-kombo. Tee sinä piirakka juuri niillä täytteillä kuin itse haluat, ja mausta munamaitoa sen mukaan erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Vain mielikuvituksesi on rajana.

Suolainen piirakka terveellisemmin

Pohja
1,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl mietoa oliiviöljyä
2 rkl vettä

Täyte
1 parsakaali
100-150 g fetaa/salaattijuustokuutioita
7-8 kirsikkatomaattia

3 dl maitoa
3 munaa
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
suolaa
pippuria

Tee näin
Höyrytä parsakaalin kukintoja n. 5 minuuttia. Raasta porkkana, puolita kirsikkatomaatit, hienonna oregano ja kuutioi feta.

Sekoita porkkanaraaste, oliiviöljy ja vesi yhteen.
Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään.
Yhdistä märät ja kuivat ainekset.
Painele taikina tiiviisti voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjaa uunissa 225 asteessa 8 minuuttia.

Sekoita maito, munat ja mausteet hyvin yhteen. Lisää suolaa ja pippuria mukaan oman maun mukaan.
Lado esipaistetun pohjan päälle parsakaalin kukinnot, feta/salaattijuustokuutiot ja kirsikkatomaattien puolikkaat.
Kaada munamaito muiden täytteiden päälle ja paista vielä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Paistoaika voi vaihdella uunista rippuen, joten tarkkaile piirakkaa milloin täyte on hyytynyt.

Sitten vaan herkuttelemaan!

❤️Vuokko

Olisi hienoa tavata Sinut myös somessa. Löydät minut Instagramista: @itseahellien
ja Facebookista: www.facebook.com/itseahellien/




Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*