Kuvieni välissä 30kg

Et ole tyytyväinen peilikuvaasi. Hengästyt vähästäkin ja väsyttää. Vaaka ja verenpainemittari kertovat karua kieltään.  Vaatteet jotka joskus sujahtivat päällesi, ovat nyt siellä hyllyn perukoilla odottamassa, että ehkä joskus vielä.. Tilanne ottaa niin paljon päähän, että pitäähän siihen harmitukseen vähintään yksi lohtu suklaapatukka kiskaista.

Olet ehkä koettanut erilaisia dieettejä. Kituuttanut jonkin aikaa kaalisoppakuurilla. Tai ketodieetillä saanut painoa nopeasti pudotettua enemmänkin. Mutta palattuasi takaisin entiseen ruokavalioosi, ovat kilot tulleet valitettavan varmasti takaisin. Kuulostaako tutulta? Minulle ainakin.
Kolmikymppisenä lihoin useita kymmeniä kiloja. Laihdutusyrityksissäni tein varmaan kaikki mahdolliset virheet, tai ainakin paljon virheitä, jotka estivät pysyvän muutoksen. Nyt haluan auttaa Sinua välttämään nämä virheet, ja helpottaa tietäsi kohti parempaa oloa ja kevyempää Sinua. Oli painonpudotus tavoitteesi sitten 5kg tai 50kg.


Kun luet tämän postauksen:
 • Saat ohjeet miten lähteä muuttamaan ruokailutottumuksiaan lempeästi.
 • Saat tietoa miten paino putoaa syömällä.
 • Saat vinkkejä siihen miten voit herkutella vaikka noudatat terveellisempää ruokavaliota.
 • Vältät virheitä, mitä lähes jokainen laihdutusyrityksissään tekee.

Vältä nämä virheet

Kuten mainitsin, olen koettanut pudottaa painoa jos jollakin tavalla. Käyn nyt heti alta pois muutaman tyypillisen virheen (jotka siis itsekin olen tehnyt).
 • Vähennät syömistäsi, ja jätät aterioita väliin. Nälkä vie lopulta voiton, ja ahmit kaksin käsin mitä tahansa syötävää suuhun.
 • Haluat pudottaa painoa nopeasti. Olen itse ainakin kaksi kertaa pudottanut 10kg nuttrilett-dieetillä (vhh-dieetti). Paino putosikin nopeasti, mutta mitään pysyvää tulosta se ei tuonut, koska odotin vaan että koska saan taas syödä kunnolla. Ja kun tuon luvan itselleni annoin, niin ruokailutottumukset olivat entisenlaiset.
 • Syöt lähinnä vaan hurjat määrät proteiinia; rahkaa, munia, raejuustoa jne. Aineenvaihdunta ei tällä menulla pelaa.
 • Kun liikut, kuvittelet että voit nyt syödä vaikka sen suklaapatukan.
 • Käyt vaa`alla joka päivä. Tai ainakin joka toinen. Elämä ja ajatukset pyörivät painossa ja stressaannut. Stressaantunut keho ja mieli voivat olla esteenä painon pudotukselle.
 • Jos repsahdat, lyöt koko homman läskiksi. Repsahduksetkin kuuluvat elämään. Älä lannistu niistä, vaan jatka seuraavana päivänä siitä mihin ennen sitä suklaalevyä jäit.

Näin muutat suhdettasi ruokaan ja pudotat painoa lempeästi

Keskityn tässä postauksessa ruokavalioon painonpudotuksen keinona, vaikka liikunnan osuuttakaan ei tule vähätellä. Kuitenkaan pelkällä liikunnan lisäämisellä harva saa painoaan putoamaan. Sanotaan että painonpudotuksessa ruokavalion osuus on 80% ja liikunnan 20%.
 1. Tee ruokavalioosi pieniä muutoksia kerrallaan. Jos koetat muuttaa kaiken heti kerralla, on muutos todennäköisesti liian kova pala purtavaksi. Turhaudut ja sitä kautta epäonnistut yrityksessäsi.
 2. Tee itsellesi välitavoitteita. On helpompi ottaa pienempiä muutaman kilon tavoitteita.  Niiden saavuttaminen motivoi sinua jatkamaan valitsemallasi tiellä. Jos mietit vain lopullista tavoitettasi, se saattaa olla sen verran kaukana, että tuskastut ja turhaannut hyvinkin pian.
 3. Juhlista ja ole ylpeä pienempienkin välitavoitteiden saavuttamisesta. Suunta on oikea, voit hyvillä mielin taputtaa itseäsi olalle! Sinä sait muutosta aikaan, joten tulet saamaan sitä myös jatkossa!

Miten muutat ruokailutottumuksia

Suosittelen ottamaan 1-2 uutta tapaa kerralla käyttöön ja lisätä niitä pikkuhiljaa.

 1. Opettele oikea ateriarytmi. Syö 5 kertaa päivässä: Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Moni kauhistuu tässä vaiheessa miten usein täytyy syödä. Mutta kun syöt säännöllisesti 3-5 tunnin välein, on sillä useita hyötyjä sinulle. Aineenvaihduntasi pysyy hyvin käynnissä. Verensokeri ei pääse laskemaan missään vaiheessa liikaa, ja näin annoskoot on helpompi pitää kohtuullisina. Näiden viiden syöntikerran välillä älä napostele muuta.
 2. Jätä valkoinen sokeri ja vehnä. Näistä luopuminen saa jo ihmeitä aikaan! Ihminen ei näitä tarvitse. Ne eivät anna kehollesi kuin turhaa energiaa. (Mutta pelko pois: Voit silti herkutella jatkossakin, mutta ilman ilman näitä kahta).
 3. Juo vettä. Ja runsaasti. Neste poistaa nestettä (turvotusta) kehosta. Myös aineenvaihdunnan kannalta veden juominen on äärimmäisen tärkeää.
 4. Syö värikkäästi. Pyri syömään joka aterialla kasviksia ja/tai marjoja. Saat niistä tärkeitä ravintoaineita. Ne ovat myös kuitupitoisia ja tehostavat aineenvaihduntaa. Lisäksi kun täytät lautastasi ja sitä myöden vatsaasi salaateilla ja kasviksilla, et jaksa lounaalla ja päivällisellä syödä niin suurta määrää perunaa, riisiä tai lihaa ja kalaa. Mitä nyt ruokana onkaan.
 5. Opettele tekemään ja nauttimaan smoothieita. Smoothiet ovat superhelppo tapa lisätä niin kasviksia, marjoja kuin hedelmiäkin ruokavalioosi. Ne toimivat erinomaisesti aamu- väli- tai iltapalana. Voit lisätä niihin esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, kaurahiutaleita tai proteiinijauhetta. Oikeastaan ihan mitä vaan mieleesi tulee. Terveellistä, ja  niin täyttävää tai kevyttä kuin itse haluat.
 6. Ennakoi ruokailusi jo muutamaksi päiväksi eteenpäin. Kun olet hankkinut ruokatarvikkeet valmiiksi ja suunnitellut etukäteen syömisesi, on epätodennäköisempää kiljuvassa nälässä turvautua noutopizzaan.
 7. Syö aamuisin enemmän hiilihydraattipainotteisesti. Hiilihydraatit toimivat ikäänkuin ”bensana”, josta saat energiaa päivän touhuihin.
 8. Suosi proteiinipitoista iltapalaa. Se pitää hyvin nälän tunnetta poissa. Et myöskään yötä vasten tarvitse tuota ”bensaa” hiilihydraateista. Lisäksi keho korjaa öisin lihaksia liikunnan jäljiltä, ja tähän ”korjaamiseen” tarvitaan proteiinia.
 9. Pidä joka viikko ainakin se yksi päivä, kun herkuttelet (terveellisemmin tietysti).

Miten herkutella tervellisemmin

Herkuttelu kuuluu elämään. Minä en ainakaan voisi elää ilman sitä. Löydät blogistani jo terveellisempien herkkujen reseptejä, ja niitä tulee kyllä lisää! Alla kuitenkin muttama vinkki.
 1. Korvaa valkoinen sokeri muilla makeutusvaihtoehdoilla. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti: mm. hunaja, vaahtera- ja agavesiirappi, stevia, xylitol eli koivusokeri ja erytritoli eli karppisokeri.
 2. Erilaisten leivonnaisten makeutuksessa erinomaisia vaihtoehtoja ovat myös taatelit ja banaani.
 3. Unohda vehnäjauho. Suosi leivonnassa jauhoja (tai hiutaleita), joista saat myös tarkeitä ravintoaineita. Tällaisia ovat esimerkiksi kaura-, manteli-, kookos- ja tattarijauho.
 4. Hyödynnä leivonnassa pähkinöitä ja siemeniä.
Tavallisella valkoisella sokerilla on ikävä koukuttava vaikutus. Sitä on vain saatava lisää, kun yhden palan on jotain sokeripitoista suklaata tai kakkua haukannut. Yllä luettelemillani makeutusvaihtoehdoilla ei tällaista koukkua tapahdu.
Kun valmistat leipomukset ”oikeista” kehoasi ravitsevista raaka-aineista, tulet vähemmästä kylläiseksi. Esimerkiksi raakakakut, joissa yleensä on runsaasti pähkinöitä ja taatelia, ovat melko tuhtia tavaraa. Niimpä kerralla riittää oikein hyvin yksi pala.

Näin herkuttelu pysyy aisoissa, ja eikö ole aika mahtavaa syödä hyvin tietäen samalla tekevänsä keholleen hyvää?!

Eivät nämä terveelliset ruuat hassummalta näytä, vai mitä?

Lopuksi

Ole itsellesi armollinen. Kaikkia muutoksia ei todellakaan kannata tehdä heti samalla kertaa, etenkin jos olet elänyt ja syönyt aivan toisella tavalla tähän saakka.

Lähde liikkeelle pikkuhiljaa askel kerrallaan. Ota vaikka ensimmäiseksi tavoitteeksi valkoisen sokerin pois jättäminen, ja opettele tekemään ihania smoothieita. (Löydät kaksi herkullista smoothie-ohjetta täältä)
Seuraavaksi sitten ateriarytmi ja annoskoot kuntoon.

Jos minä pystyin tähän, niin pystyt sinäkin! Minä ainakin uskon suhun, usko siis itsekin. <3

JOS POSTAUS OLI MIELESTÄSI HYÖDYLLINEN, JA USKOT SIITÄ OLEVAN APUA JOLLEKIN TOISELLEKIN, NIIN JAA TÄMÄ IHMEESSÄ SOMESSA!


<3 Vuokko

Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

WhatsApp chat