Tämä ihana aurinko ja lämpö saa jo innostumaan kesäisistä herkuista. Yksi leivonnainen mikä kuuluu ehdottomasti kesään on marjapiirakka. Vaikka kotimaisia marjoja joudummekin vielä odotella, niin tähän piiraaseen on hyvä käyttää pakastimen pohjalta viimeiset viime kesän mustikat. Mikäli ne ovat päässeet sinulta jo loppumaan, niin kannattaa kipaista kauppaan hakemaan lisää, ja testata tämä resepti. On nimittäin paras piiras mitä olen hetkeen valmistanut. Tarjosin tätä viimeksi perjantaina vieraille, ja koko piiras katosi yhdeltä istumalta. Viimeistä palaa himoitsi viisi ihmistä, joten jaettiin se sitten pieniin osiin, että kaikki saivat vielä suupalat. Pyöräytähän sinäkin tämä herkkupiiras vaikkapa tulevaksi vapuksi!

Tuoreet pensasmustikat piiraan päällä kruunaavat makunautinnon.

Kevään paras mustikkapiiras valmistetaan ilman gluteenia ja sokeria. Myöskään lehmänmaitoa ei reseptissä käytetä. Täytteen valmistustapa on sinulle ehkä raakakakuista tuttu. Juustokakkumainen koostumus saadaan aikaan cashew-pähkinöillä ja pienellä määrällä kookosmaitoa. Piiras ei kuitenkaan ole täysin raaka, vaan pohja valmistetaan uunissa. Kaura- ja mantelijauhoista syntyy rapea keksimäinen pohja, jota vaniljauute maustaa ihanasti.

Samalla kun tämä mustikkapiiras hellii makuhermojasi, saat siitä myös paljon tärkeitä ravintoaineita. Se on myös vatsaystävällinen, joten vehnä-sokeri-leipomusten tavoin se ei turvota, tai muutoinkaan aiheuta kipristelyjä vatsassa. Myöskään väsymys ei herkkuhetken jälkeen vaivaa, kun piiras ei tee hurjaa piikkiä verensokerillesi.

Täytteeseen tulee runsaasti metsämustikoita. Mustikat ovat metsiemme tarjoamia todellisia terveyspommeja. Sen lisäksi että, saat niistä runsaasti kuitua, C- ja E-vitamiinia, on mustikoissa paljon polyfenoleja. Tärkeimpiä polyfenoleja ovat antosyaanit, mitä mustikka sisältää niin ikään runsaasti. Mustikoiden terveysvaikutusten uskotaan olevan juurikin antosyaanien ansiota.  Mustikoiden säännöllinen syönti auttaa vähentämään kehossa kytevää matala-asteista tulehdusta.

Täytteen cashew-pähkinöistä saat mm. B-vitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia. Lisäksi muiden pähkinöiden tapaan se sisältää hyvälaatuista pehmeää rasvaa.
Kehosi rakastaa tätä piirasta. Ja mikä tärkeintä, se maku! Sitä löytyy, ja se vie kielen mennessään. Tätä voisi tehdä aina kerralla vaikka kaksi, niin ei heti lopu..

Aktiivinen työvaihe ei vie kauaa. Pähkinöitä on kuitenkin hyvä liottaa etukäteen. Cashew-pähkinä ei tarvitse pitkää liotusaikaa, 1-2 tuntia riittää. Voit toki liottaa niitä pidemmänkin aikaa, mutta huomioi että yli 6 tunnin liotus muuttaa cashewn ”limaiseksi”.

Gluteeniton ja sokeriton mustikkapiiras

Pohja
3 dl kaurajauhoja
2,5 dl mantelijauhoa
4 rkl kookosöljyä
3 rkl vaahterasiirappia
1/2 rkl vaniljauutetta

Täyte
2,5 dl cashew-pähkinöitä
1dl kookosmaitoa
3,5 dl sulatettuja pakastemustikoita
1/2 dl (+1-2 rkl) vaahterasiirappia
1/2 ison sitruunan mehu
1/2 rkl vaniljauutetta
1-2 tl psylliumia

Päälle
runsaasti tuoreita pensasmustikoita

Tee näin
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään monitoimikoneessa. Työstä pohjataikinaa tarpeeksi kauan että saat siitä muovailtavaa. Tämän jälkeen painele voidellun irtopohjavuoan (n. 20cm) pohjalle ja reunoille tiiviisti. Voit toki käyttää myös tavallistakin piirakkavuokaa. Paista 180 asteisessa uunissa n. 12-15min. Ota pohja pois uunista kun se on saanut kauniin kullanruskean värin. Jäähdytä.

Pohjan jäähtyessä valmista täyte. Blendaa tehosekoittimessa kaikki täytteen raaka-aineet psylliumia lukuunottamatta tasaiseksi, sileäksi massaksi. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa makeutusta. Lopuksi sekoita psyllium mukaan.

Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle ja nosta pakastimeen useammaksi tunniksi, että täyte jähmettyy täysin.

Nosta piiras huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen nauttimista. Voit antaa sen sulaa myös jääkaapissa, jolloin aikaa menee vähän enemmän. Laita sulaneen piiraan päälle runsaasti tuoreita pensasmustikoita ja nauti!

Herkullisia hetkiä! 😋

❤️Vuokko

2 Replies to “Kevään paras mustikkapiiras (gluteeniton, sokeriton, maidoton)”

  1. Anonyymi says: 12 lokakuun, 2019 at 8:21 am

    Hei liotatko cashew pähkinöitä ennen blendaamista tähän mustikkapiiraaseen ? Hunaja varmaan toimii vaahterasiirapin asemasta ?

  2. Vuokko / Itseä hellien-blogi says: 12 lokakuun, 2019 at 8:28 am

    Hei! Juu, kyllä cashew-pähkinät kannattaa ehdottomasti liottaa ennen blendausta. Ne ei tarvitse pitkää liotusaikaa, 1-2h riittää. Toki voit niitä liottaa pidempäänkin. Ihan varmasti myös hunaja toimii hyvin tässä makeuttajana! Mukavia leipomis- ja herkutteluhetkiä! 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*