Blogi

Tämän jälkeen ei voi enää kukaan väittää, etteikö kasvisruoka ole täyttävää, ja supermaukasta. Makea paahdettu bataatti, tulinen harissa-papukastike, ja kreikkalainen jogurtti taikovat sellaisen makukombon, että oksat pois! Ehdottomasti paras kasvisruoka (so far…). Ja tällä nälkä lähtee varmasti. Tätä muuten kehtaa tarjota vieraillekkin rinta rottingilla.

Bataatti on yksi luottokasviksistani. Se taipuu niin moneen, myös leivontaan! Kokeile vaikka näitä bataatti-maapähkinävoimuffinsseja. Jamie Oliver on muuten sanonut jossain yhteydessä, että maissa joissa bataattia käytetään runsaasti, on ihmisten elinikä pidempi. Sitä en tiedä pitääkö väite paikkansa, mutta ei se bataattia tee ainakaan huonommaksi silmissäni 😀 Tosin pidän siitä jokatapauksessa, vaikka en sen avulla saisi sataa elinvuotta rikki.

Paahdettu bataatti ja tulinen harissa-papukastike ovat tosi helppoja valmistaa. (Jee, itse tykkään kun hommat pysyvät simppeleinä). Ja ainoa enemmän aikaa vievä osuus on bataatin kypsyminen uunissa. Voit toki lyhentää paahtoaikaa valitsemalla pienempiä bataatteja.

Kastikkeeseen mukavaa potkua tuo tulinen harissa-tahna, joka valmistetaan chilistä ja muista mausteista. Kotoisin se on Tunisiasta, mutta toki sitä käytetään muissakin afrikkalaisissa keittiöissä, kuten Marokossa ja Algeriassa. Mikäli haluat kastikkeeseen vieläkin enemmän tulisuutta, voit lisätä mukaan yhden punaisen chilin pieneksi pilkottuna.

Käytin itse kastikkeessa kevätsipulin varsia silputtuna, mutta voit käyttää myös ihan normaaliakin sipulia. Pavut voit valita itse mieltymyksesi mukaan. Myös kikherneet sopivat tähän. Minä käytin Go Greenin luomu papumixiä.

Ja sitten parhaan kasvisruuan resepti – Paahdetut bataatit harissa-papukastikkeella

Tästä riittää 3-4 henkilölle nälästä riippuen

3 isohkoa bataattia (tai useampia, jos käytät pieniä bataatteja)

oliiviöljyä

1,5 dl silputtua kevätsipulin vartta (tai halutessasi n. puolikas sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

1 rkl harissatahnaa

2 tölkkiä haluamiasi säilykepapuja (valutettu paino 230g/tölkki)

500g paseerattua tomaattia

1 rkl raakaruokosokeria (tai esim. kookossokeria)

hienoa merisuolaa

mustapippuria

(halutessasi 1 punainen chili pieneksi pilkottuna)

(tarvittaessa vettä)

kreikkalaista jogurttia

tuoretta korianteria

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Pese bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Voit voidella hieman leikkauspintoja oliiviöljyllä. Paahda bataatteja 200 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Loppuvaiheessa kokeile välillä haarukalla milloin bataatit ovat kauttaaltaan kypsiä.
  • Bataattien ollessa uunissa, valmista kastike.
  • Silppua kevätsipulin varret/sipuli, valkosipulinkynnet (ja chili jos sitä käytät). Kuullota näitä pannulla öljyssä, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää harissa ja kypsennä vielä hetkinen.
  • Lisää paseerattu tomaatti, ruoko-/kookossokeri, suolaa ja pippuria. Anna seoksen hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  • Lisää kastikkeeseen pavut, ja jatka hauduttamista vielä toiset 15 minuuttia. Tarvittaessa voit lisätä hieman vettä.
  • Kun bataatit ovat kypsyneet, voit kovertaa hieman niiden pintaa, jolloin harissa-papukastike pysyy paremmin bataatin päällä.
  • Tarjoile bataatit harissa-papukastikkeen, kreikkalaisen jogurtin ja tuoreen korianterin kanssa.

Nautinnollisia hetkiä!

❤️Vuokko

*Foodin tuotteet saatu

Kakku joka saa sukat pyörimään jaloissa! Tästä tuli kyllä yksi parhaista gluteenittomista kakuista, mitä olen tehnyt. Halloweeniin on enää muutama päivä, mehevä mutakakku on juhlaan helppo ja nopea herkku. Voit koristella sen juuri niin karmivaksi kuin itse haluat (jos et ole yhtä malttamaton, ja halua syömään nopeasti niinkuin minä..). Kaurakermavaahdosta tehdyt kasat nomparelli-silmineen toimivat ainakin minulle teemaan sopivina kummituksina. 🙂

Mutakakun paistoaikaa tulee seurata, tässä tapauksessa less is more. Jos oma kakkusi jää keskeltä hieman valuvaksi, ei se ole huono juttu ollenkaan. Päinvastoin, hienoa! Itselläni sisus ei jäänyt valumaan, mutta se ei maussa ja suutuntumassa haitannut yhtään.

Käytin tässä Foodin:in Dreamy raakasuklaamassaa. Se on rakakaakao-tuotteista ehdottomasti yksi lemppareistani. Kaakaopapujen ja kaakaovoin lisäksi se sisältää kookoshiutaleita, kookossokeria ja vaniljaa. Heti käyttövalmista raakasuklaata, jossa on jopa vähän ”maitomaisuutta”. Koska kakku valmistetaan uunissa, ei suklaa tietenkään pysy raakana, mutta tämä rouhe sopii mutakakkuun kuin nenä päähän. Eikä se sisällä valkoista sokeria tai gluteenia.

Rasvana toimii Foodin ghee, eli kirkastettu voi. Se on tavallista voita hieman makeampaa, joten ainakin makeassa leivonnassa oikein hyvä tuote. Kirkastettu voi on ollut jo tuhansien vuosien ajan osa intialaista keittiötä. Se mainitaankin usein yhtenä ihmiskunnan vanhimmista pyhistä ruuista. Ghee sisältää A-, D-, E- ja K-vitamiinia, ja erilaisia mineraaleja kuten sinkkiä, magnesiumia ja jodia.

Voit toki käyttää tässä mutakakussa myös muuta tummaa (sokeritonta) suklaata/raakasuklaata ja tavallista voita.

Pursota (kaura)kermavaahdosta haamuja, ja laita niille nomparelli-silmät. 🙂

Mehevä mutakakku

200g Foodin Dreamy raakasuklaamassaa (voit halutessasi käyttää muutakin suklaata)

200g Foodin gheetä (voit käyttää myös voita)

1,5 dl Foodin koivusokeria

4 kananmunaa

2 1/4 dl mantelijauhoa

1/4 dl perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

Sulata ghee vesihauteessa/miedolla lämmöllä. Lisää nestemäisen gheen sekaan sulaarouhe ja sekoita kunnes suklaa on sulanut.

Vaahdota munat ja koivusokeri sähkövatkaimella. Lisää muna-sokerivaahto sitten ghee-suklaaseokseen.

Yhdistä kuivat aineet keskenään, ja lisää muun taikinan joukkoon.

Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. (Itse vuorasin leivinpaperilla vain reunat, pohjan voitelin ja korppujauhotin).

Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. Varo paistamasta liikaa!

Anna jäähtyä vähän aikaa ja irrota sitten irtopohjavuuasta. Koristele haluamallasi tavalla. Minä pyöräytin koivusokerista tehosekoittimessa ”tomusokeria”, mitä ripottelin päälle siivilän avulla. Vaahdotetusta kauravispistä pursotin päälle noita haamuja, jotka saivat nomparelleista silmät.

Kakku on ihanaa hieman lämpimänäkin, mutta mielestäni parhaimmillaan se on levättyään jääkaapissa. Niinpä ei ole lainkaan pahitteeksi, jos saisit tätä jäämään seuraavaankin päivään..

Ja kaurakermavaahtoa, tavallista kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä kylkeen. Ai että!

Hyvää Halloweenia!

❤️Vuokko